hard starting and backfires - Kawasaki KLR 650 Forum
How To's & Tech Guides Post your mod how to's and tech guides here. Topics will be locked only to allow editing by original author.

LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 15 Old 11-09-2010, 08:23 PM Thread Starter
Join Date: Nov 2010
Posts: 2
Unhappy hard starting and backfires

I'm a newbee and would like to say hi to everone.
I have an 09 klr. After a couple of days sitting in the garage my bike will not start until it backfires. After that ir runs fine. Does anybody have an idea as to what my be causing this.
T-bone is offline  
Sponsored Links
post #2 of 15 Old 11-09-2010, 09:32 PM
Flight Officer
Extrooper's Avatar
Join Date: Nov 2009
Posts: 68
Welcome T-bone, normally hard starting is associated with tight valves. You don't state the mileage but if it is beyond 7,500 it could be valve adjustment time. The backfiring is unburned fuel in the exhaust system, again it could be the valves are out of adjustment. I am assuming the carb has not been modified etc.


Last edited by Extrooper; 11-09-2010 at 09:36 PM.
Extrooper is offline  
post #3 of 15 Old 11-09-2010, 09:38 PM
SLO-KLR's Avatar
Join Date: Sep 2006
Location: Paso Robles, CA.
Posts: 1,333
Adjusting the idle mixture screw to about 2 full turns out from lightly seated should make cold starts much easier. As Extrooper said it might be a good idea to check the valves as well.
SLO-KLR is offline  
post #4 of 15 Old 11-09-2010, 09:56 PM Thread Starter
Join Date: Nov 2010
Posts: 2
I have 2989 miles on it. It doesn't do it everytime I start it. Just when it sit for a couple of days.
T-bone is offline  
post #5 of 15 Old 11-10-2010, 04:08 AM
Join Date: Sep 2006
Posts: 4,699
Not that any of the other info is incorrect, but the first thing I'd do is go spend $2.50 for a new spark plug.
Just go to the dealer and get a regular factory replacement plug. Nothing fancy.. Talk nicely to them, and they might even give it to you..

I know it sounds silly, but plugs can and will go bad on 4 strokes.. My Honda Recon 4 wheeler was the same way.. Hard to start, backfired..
New spark plug and it starts instantly and runs perfectly..

It's cheap and somewhat simple. If that doesn't work, then start making changes..
Paper is offline  
post #6 of 15 Old 11-10-2010, 05:44 PM
Buildit's Avatar
Join Date: Oct 2006
Location: London, Ohio
Posts: 1,123
Do you turn the fuel off when the bike is sitting overnight?

*** KLR650, Tweeting long before your kids thought it was cool.

ADVFilmer videos of trails, reviews and other dual sport related stuff. http://www.youtube.com/user/advfilmer
Buildit is offline  
post #7 of 15 Old 03-30-2012, 12:41 PM
Flight Officer
Join Date: Mar 2012
Location: Washington state ( west side of cascades)
Posts: 34
I too get backfires on my new 2011(just got it 03 03 2012). I am thinking its my fault as I may not have the choke high enough and I also should wait longer ( 5 seconds too short) before trying to restart. My bike fires 90% of the mornings no problem, so I m thinking human error. For example I may touch the trottle and thats bad on start up, then flood the bike then try a restart before gas in pipes disapates then KABOOM. So I just thought I would add this as a posibility.
Vayder is offline  
post #8 of 15 Old 04-12-2012, 07:01 AM
Flight Officer
Join Date: Apr 2012
Location: Lower Alabama
Posts: 60
I agree with the new spark plug & shutting the fuel off when parked.......AND maybe a 22 cent mod is in your future. From all my reading on here it sounds like you might have the KLR "Lean" condition.....and the 22 cent mod should clear all that up for you.
Delta Dog is offline  
post #9 of 15 Old 04-12-2012, 08:58 AM
Flight Officer
nacademus's Avatar
Join Date: Feb 2012
Location: Sheffield Lake, Ohio
Posts: 96
My 09 does it too. I have 6200 miles on it.
nacademus is offline  
post #10 of 15 Old 04-12-2012, 09:24 AM
timothys687's Avatar
Join Date: Jul 2011
Location: Jackson, Michigan
Posts: 182
Send a message via MSN to timothys687 Send a message via Skype™ to timothys687
My 09 started doing it at 6000 miles at which point I adjusted the valves and did the .22 mod. The problem went away but I don't know which repair fixed it. I now have just over 20,000 miles on the bike and no complaints!

Sent from my iPod touch using Motorcycle
More miles and smiles for all!
timothys687 is offline  
Sponsored Links

Quick Reply

Register Now

In order to be able to post messages on the Kawasaki KLR 650 Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:


Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
KLR starting problems Rockyrider 2008+ KLR650 Wrenching & Mod Questions 5 11-25-2012 10:18 PM
KLR Hard Starting Hot klr4evr KLR & Other Motorcycle Related Discussion 23 05-14-2011 08:00 AM
starting puzzle ---wha--- 1987 to 2007 Wrenching & Mods 0 03-18-2009 03:38 PM
Very hard starting when cold pwoolford 1987 to 2007 Wrenching & Mods 0 05-20-2008 09:26 AM
Starting out (Nebraska) PsychoRookie Introductions 5 05-28-2007 09:04 AM

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome