Issue with 2007 KLR - Kawasaki KLR 650 Forum
1987 to 2007 Wrenching & Mods For maintaining, repair or modifications of Generation 1 KLR's. 2007 and earlier.

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 5 Old 01-17-2016, 01:47 PM Thread Starter
Neutral
 
Join Date: Jan 2016
Posts: 1
Issue with 2007 KLR

I had an odd issue with my 2007 Kawasaki KLR-650 the other day:

First the tachometer and odometer stopped working. Speedometer still functions. There is a small gear that supposedly can wear out and I thought that to be the cause.

However, on the same ride about 15 minutes later I noticed the engine getting hotter. How much hotter? I couldn't tell you, because the temp gauge did not budge, but it was hot enough that it was uncomfortable. I probably should have stopped but it was raining and I had "get home-itis." When I did stop at home I noticed the unmistakable odor of fuel.

I'm not even sure where to start, but I'm open to ideas. Outside of dead batteries I have never had ANY issues whatsoever with this bike.
MedServ60Driver is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 5 Old 01-17-2016, 01:51 PM
5th Gear
 
Join Date: Jan 2011
Posts: 4,711
Maybe unrelated coincidental events.

Tachometer is sensitive to constant + 12VDC source; odometer remains completely mechanical.

You might check for topped-off coolant in radiator, and "FULL" level in reservoir.

Fuel odor could come from loose tube on tank vent (visible when seat removed).
Damocles is offline  
post #3 of 5 Old 01-18-2016, 01:44 AM
1st Gear
 
ReadyToBugout's Avatar
 
Join Date: Oct 2014
Location: Idaho
Posts: 93
Garage
I'm with Damocles on this one. They don't sound related at all.

Have you done any recent work on the bike?

2014 Green/Black KLR650 "New Edition"
2006 Yamaha Cherry Red FZ1
2007 Yamaha VStar 1100 (Wifes, but I've ridden it more than her)
ReadyToBugout is offline  
 
post #4 of 5 Old 01-18-2016, 12:58 PM
5th Gear
 
Join Date: Oct 2011
Location: Lac La Biche Alberta Canada
Posts: 3,206
Medserv,
Did you notice if the radiator cooling fan came on?
Tach, temp gauge and radiator fan not workng indicate an electrical issue. I say fan not working because the engine got hot. These items are powered from the charging system on a '07. The ignition is powered separately and would be unaffected if the charging system had a fault.
The odometer is driven mechanically in the speedo and is a separate issue.
JJ

It's not a Tractor....It's a LOCOMOTIVE!! Chugga Chugga
Woooo WOOOOO!!!!!
justjeff is offline  
post #5 of 5 Old 01-19-2016, 10:27 AM
4th Gear
 
Join Date: Oct 2013
Location: Chilliwack, BC, Canada
Posts: 1,481
Here is a link to some Gen1 wiring detail I've developed in case it is useful.

The odometer and tach are not linked, IMO, so can't create a scenario which would link them to a common problem. Am I misreading your post? (not unlikely)

If you have a voltmeter or even test light and would like help in diagnosing, please post back or PM me.

Does the fan operate if you remove the fan switch wire from the radiator switch and touch the wire terminal to the corner of a cylinder head fin? Any ground will do, that's the quickest way I've found to do it.
Normk is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Kawasaki KLR 650 Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
08 KLR engine rpm issue Ron T KLR & Other Motorcycle Related Discussion 4 04-24-2014 08:43 PM
Not KLR but Kawasaki Carb issue klr4evr KLR & Other Motorcycle Related Discussion 6 11-07-2013 06:17 PM
Electrical issue 2008 KLR. manta06 2008+ KLR650 Wrenching & Mod Questions 4 04-06-2012 01:39 AM
2002 KLR petcock/carb issue Ram1204fl 1987 to 2007 Wrenching & Mods 10 03-21-2012 10:34 PM
New to the KLR world, and issue with spark already :( twofastfouryou350 1987 to 2007 Wrenching & Mods 8 05-18-2010 07:36 PM

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome