Vance and Hines xcr exhaust - Kawasaki KLR 650 Forum
2008+ KLR650 Wrenching & Mod Questions For repair, maintaining or modifying discussions related to the newly updated 2008 and beyond, Generation 2 KLR650 Motorcycle.

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 9 Old 08-08-2014, 06:38 PM Thread Starter
Neutral
 
Join Date: Aug 2014
Posts: 6
Vance and Hines xcr exhaust

Hey just a quick couple of questions for the guys running the xcr exhaust. I have had this exhaust on my bike for about 3 weeks now and I have noticed a "popping" when gearing/ slowing down also when changing gears on the up-shift. I have done the 22 cent mod and backed the air mixture screw out 1 3/4 turns, does any one else have this problem?
Hynes57 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 9 Old 08-08-2014, 08:13 PM
2nd Gear
 
a4twenty's Avatar
 
Join Date: Apr 2013
Location: Ontario, Canada
Posts: 232
the first thing you should check is that all connections are torqued, right from the cylinder back.

this is a common problem with aftermarket exhausts and even the stock exhaust because of the AIS. the AIS works off vacuum and allows air into the exhaust when you're off the throttle, it's an emission thing. it can removed but the vacuum line at the carb needs to be plugged as well as the hole in the cylinder head where the air is allowed in. eagle manufacturing sells a kit for that.

2013 KLR650
1994 YZ250
a4twenty is offline  
post #3 of 9 Old 08-10-2014, 09:31 AM
4th Gear
 
Savage's Avatar
 
Join Date: Apr 2011
Location: Kansas
Posts: 1,205
Garage
My LEXX exhaust will occasionally pop on upshift. I haven't had other bikes do this but it doesn't bother me any. It doesn't do it all the time. Popping on decal is normal.

Kawasaki KLR650 - Adventure Lite
Tagged KTM250XCF-W - Rocket
Tagged KLX300 - Trail Tractor
'84 XR250R - Retro Ride
RMZ250 - Dirty
CRF80 - Kids
CRF70 - Kids
Savage is offline  
 
post #4 of 9 Old 02-07-2015, 01:15 PM
1st Gear
 
klrshadow70's Avatar
 
Join Date: Nov 2012
Location: brooksville, florida
Posts: 41
I'm running V&H XCR on my '09 klr, it's seems to have always done that popping. not all the time,, I seem to notice it more when it gets cold.

There's room for all of gods creatures......Right next to the mashed potatoes.
klrshadow70 is offline  
post #5 of 9 Old 03-06-2015, 11:21 AM
1st Gear
 
Join Date: Jan 2012
Location: NE Ohio
Posts: 18
I too am running a V&H XCR on a 2009. And I too have popping on decel when its cold. In 50-60 deg weather it takes about a half hour before the popping starts to go away.

I little enriching via the choke and it will go away.

I've done the .22 mod and have the KLX jet kit to install.

I plan to take out the carb and do a thorough cleaning prior to the KLX kit install.

I don't recall the popping when I first installed the XCR and the .22 mod was done (2yrs ago). My guess is because it has been 'sitting' more than 'riding', she's getting a little 'gummed' up.
----

Anybody with specific feedback on KLX Jet/needle setting for owners of the XCR Slip-on?? AIS has been removed.

Cheers from chilly Ohio.
Tigagreen is offline  
post #6 of 9 Old 03-21-2015, 06:42 AM
1st Gear
 
Join Date: Jan 2012
Location: NE Ohio
Posts: 18
I installed the KLX kit this week(along with a bunch of other stuff) and took a brief test ride before work yesterday.

Temps were about 50 deg F., Idle Mixture screw 2 turns out. KLX needle, Clip in 2 slot, stock Main Jet (145). It started right up with full choke(enrichener) and within 15 sec. Choke was off and it was idling fine at 1300rpm.

I had also just installed the Thermo-Bob2 so I shut it down after 1 min. and topped off the radiator. Started right back, and let it warm up testing out the thermo-bob and making sure the fan came on at about 210 deg..

Rolled out of the garage and took it for a short spin, no decel popping. Everything seems fine.

Before the KLX kit, I would have to ride for 1/2 hr with choke on about 1/2 way to keep it idling(idle mixture was at 1-3/4 turn). Now after a few minutes of warm up, if I try to apply choke, it stalls immediately.

I think I need to go back a little on the idle mixture screw and see if decel pop comes back. I also think the Thermo-bob has helped a bit, getting the engine up to operating temperature and maintaining it.

More testing today... I hope...
Tigagreen is offline  
post #7 of 9 Old 03-24-2015, 09:05 AM
1st Gear
 
Join Date: Jul 2014
Location: N.E. Kansas
Posts: 17
My setup is close to yours. I have an 09 with XCR, klx needle with clip in 2nd slot, 142.5 main, pilot at 1 3/4 turns out, uni filter, 4 -1" holes in top of air box (I put rubber grommets in the holes to divert water) that took them down to 3/4 ". I get some popping not much. I just did the MC mod, advancing the exhaust 1 tooth and think it made the single most improvement in performance . I do not have the thermo-Bob yet but would like to get one.

Last edited by Grampps; 03-24-2015 at 11:14 AM.
Grampps is offline  
post #8 of 9 Old 03-24-2015, 01:10 PM
1st Gear
 
Join Date: Jan 2012
Location: NE Ohio
Posts: 18
Grampps, Good Job. I don't have any additional holes in the air box and the snorkle is still there(not sure how to get it out). Jury is still out on the MC Mod. I will be doing a valve check soon and I'll decide by then.

My ride on Saturday was great but short, no popping. But I need to loosen my chain a bit after installing the 16t front sprocket. And I still haven't tweaked down from 2 turns on the idle mixture.
Tigagreen is offline  
post #9 of 9 Old 03-24-2015, 05:25 PM
1st Gear
 
Join Date: Jul 2014
Location: N.E. Kansas
Posts: 17
16t front sprocket, that's funny. I just put one on yesterday but won't be able to test it for a week or so. Don't tell me yours is blue too. You say your pilot is out 2 turns! I think I'll back mine out a little and see if the popping goes away. If not maybe it is the T-Bob that stopped your popping or it could be that my XCR is old and needs repacking.
If I remember correctly I just pulled the snorkel out, it's pliable rubber.
Grampps is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Kawasaki KLR 650 Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in













Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Vance&Hines XCR & Re-jetting Advice chuckam63 1987 to 2007 Wrenching & Mods 1 04-17-2013 08:08 PM
Vance & Hines Slip On Exhaust and Trail Tech Vapor bricaud Gadgets & Gizmos 17 07-19-2010 05:12 PM
Any one know were I can find a Vance & Hines XCR in stock? 06 TRed GTO 2008+ KLR650 Wrenching & Mod Questions 3 07-25-2009 01:54 PM

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome