slow to return to idle. - Kawasaki KLR 650 Forum
2008+ KLR650 Wrenching & Mod Questions For repair, maintaining or modifying discussions related to the newly updated 2008 and beyond, Generation 2 KLR650 Motorcycle.

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 7 Old 02-21-2010, 06:08 PM Thread Starter
Neutral
 
Join Date: Dec 2009
Location: Cochrane Canada
Posts: 6
slow to return to idle.

Hello,
I did the 22 cent mod this winter also added a aftermarket muffler.
When the bike is turned off the throttle returns back to seated or all way forward positon quickly.
But,
When bike is running and your rev the motor the throttle is very slow to return to seated or idle.
Is ist a vacuum issue? carb issue ? or cable adjustment?
Thanks in advance.
Johnathan
DRAGON997 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 7 Old 02-21-2010, 09:23 PM
3rd Gear
 
Join Date: Sep 2006
Location: Franklinville, NC
Posts: 650
It's a cable lube/adjustment.. and a throttle handle lube.
Use a cable lube...on the cables and a graphite type dry lube on the throttle plastic sleeve.
Double check the Carb by taking off the cables (remove the one screw on the gold bracket. bring the bracket with the cables attached down and slide the cable ends out of the groove) off and see if the spring is functioning on the butterfly pivot pin.

Let us know how it goes.

- Joe

HighSpeed Hiker- DV o5'
Quote:
Originally Posted by larryboy
come awn... it's not far...it'll be fun..

sorry I can't....... I'm fishing today
theotherbigjoe is offline  
post #3 of 7 Old 02-21-2010, 09:54 PM Thread Starter
Neutral
 
Join Date: Dec 2009
Location: Cochrane Canada
Posts: 6
I think I had the return cable adjuster on the carb, adjusted improperly.
Just checked it now.
The return cable adjustment at the carb should have the cable holder closer to the holder bracket [ more threads below the bracket ]
Hope that makes sense.
I will try running it on Monday, to late now.
Will post results on Monday PM.Thanks
DRAGON997 is offline  
 
post #4 of 7 Old 02-23-2010, 09:38 PM Thread Starter
Neutral
 
Join Date: Dec 2009
Location: Cochrane Canada
Posts: 6
Hey Joe,

You were correct, adjusted the cables at the carb. Works excellent.
Sorry for the delay, got watchin the olympics.

Can anyone answer a couple of questions please.

What is the small hose coming to the petcock, is it a vent?
Then what is the hose that pluggs in by the seat mount?

Also

I did the 22 cent mod, 1 washer and 2 turns out, then installed a Hindle slip on.
I have some popping on decleration, is that a lean issue? havnt road tested it yet. Temp at 0 celcius and 4000ft altitude.

Thanks
Johnathan
DRAGON997 is offline  
post #5 of 7 Old 02-23-2010, 09:45 PM
3rd Gear
 
Join Date: Sep 2006
Location: Franklinville, NC
Posts: 650
the Small one at the back of the petcock is the vacuum for the auto fuel shut off. Inside the petcock is a diaphram. It needs vacuum to let fuel flow. In addition to the valve.

Not remembering what the hose by the seat mount is... maybe it's the vacuum line for the smog stuff.. or the crankcase breather.. How big is it?
by seat mount. do you mean at the back of the tank? 2 lines or 1?

the popping is.... lean pop. turn the Idle screw another 3/4 turn open.

on edit: With the new pipe you may need to go up a size on the main jet to get rid of all the pop...

- Joe

HighSpeed Hiker- DV o5'
Quote:
Originally Posted by larryboy
come awn... it's not far...it'll be fun..

sorry I can't....... I'm fishing today

Last edited by theotherbigjoe; 02-23-2010 at 09:47 PM.
theotherbigjoe is offline  
post #6 of 7 Old 02-23-2010, 09:58 PM Thread Starter
Neutral
 
Join Date: Dec 2009
Location: Cochrane Canada
Posts: 6
Its a small black hose that plugs into the tank by where you mont the tank to the frame. probably a vent.
So its lean! thanks
Johnathan
DRAGON997 is offline  
post #7 of 7 Old 02-23-2010, 10:17 PM
3rd Gear
 
Join Date: Sep 2006
Location: Franklinville, NC
Posts: 650
It's a tank vent.
the hose runs down to the swingarm.

- Joe

HighSpeed Hiker- DV o5'
Quote:
Originally Posted by larryboy
come awn... it's not far...it'll be fun..

sorry I can't....... I'm fishing today
theotherbigjoe is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Kawasaki KLR 650 Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
2008 klr 650 way too slow,,,what do i need dealzzalot 2008+ KLR650 Wrenching & Mod Questions 39 11-28-2016 11:39 AM
help pls. bad idle doc3toes 1987 to 2007 Wrenching & Mods 22 10-04-2013 11:41 PM
Slow/Hard Cranking - Good Battery pkauf 1987 to 2007 Wrenching & Mods 5 12-23-2008 09:13 PM
MSF return riders in Ohio Buildit Introductions 1 07-07-2008 09:42 PM

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome