Kawasaki KLR Forum banner

Uchwyt do telefonu, który współpracuje z OtterBox Defender

2K views 16 replies 6 participants last post by  StarfuryTH  
#1 ·
Cześć Ludzie,
Czy ktoś może polecić uchwyt do telefonu, który współpracuje z OtterBox Defender?
Dziękuję
Thomas

#2 ·
Możesz skorzystać z wyszukiwania w Internecie informacji o typie posiadanego telefonu i o tym, czy jest on "zatwierdzony do użytku" na motocyklach przez producenta. Mój iPhone jest niezatwierdzony przez Apple do montażu na motocyklach - wibracje mogą podobno zniszczyć niektóre z delikatnych mechanizmów stabilizacji kamery wewnątrz.

Nie wiem, jakich aparatów ludzie używają w dzisiejszych czasach. Właśnie znalazłem nową, fabrycznie zapakowaną, fabrycznie zapieczętowaną kamerę GoPro (stary model), tanio, w sklepie z używanymi rzeczami. Sprawdzi się na moim motocyklu. Mam nadzieję.

Jedną z opcji, którą rozważałem, zanim natknąłem się na GoPro, było wycięcie małego otworu w przedniej kieszeni mojej zapinanej na guziki kurtki motocyklowej, aby obiektyw mojego iPhone'a mógł przez niego wyglądać. Nigdy nie używam tej kieszeni do niczego, tak myślałem, jak to jest. Zamierzałem zrobić małe pudełko z pianki, aby zapobiec przesuwaniu się telefonu w kieszeni podczas jazdy, ale dedykowana kamera wideo położyła kres temu projektowi. Wierzę jednak, że by to zadziałało.

- Aaron

#4 ·
Możesz skorzystać z wyszukiwania w Internecie informacji o typie posiadanego telefonu i o tym, czy jest on "zatwierdzony do użytku" na motocyklach przez jego producenta. Mój iPhone jest niezatwierdzony przez Apple do montażu na motocyklach - wibracje mogą podobno zniszczyć niektóre z delikatnych mechanizmów stabilizacji kamery wewnątrz.

Nie wiem, jakich aparatów ludzie używają w dzisiejszych czasach. Właśnie znalazłem nową, fabrycznie zapakowaną, fabrycznie zapieczętowaną kamerę GoPro (stary model), tanio, w sklepie z używanymi rzeczami. Sprawdzi się na moim rowerze. Mam nadzieję.

Jedną z opcji, którą rozważałem, zanim natknąłem się na GoPro, było wycięcie małego otworu w przedniej kieszeni mojej zapinanej na guziki kurtki motocyklowej, aby obiektyw mojego iPhone'a mógł przez niego zajrzeć. Nigdy nie używam tej kieszeni do niczego, tak myślałem, jak to jest. Zamierzałem zrobić małe pudełko z pianki, aby zapobiec przesuwaniu się telefonu w kieszeni podczas jazdy, ale dedykowana kamera wideo położyła kres temu projektowi. Wierzę jednak, że by to zadziałało.

- Aaron
Dzięki za informację. Nie wiedziałem tego o iPhonie.
Dziękuję
Thomas

#3 ·
iPhony są w zasadzie wykluczone na każdym thumperze. Mają mechaniczny system stabilizacji obrazu wbudowany w aparat, który ulega uszkodzeniu przez wibracje, przez co aparat staje się niesprawny.

Tak, istnieją systemy tłumiące wibracje, takie jak system quad-lock, ale nic całkowicie nie eliminuje wibracji, a im nowszy iPhone, tym bardziej czuły aparat.

Drugi, wzmocniony telefon (np. Kyocera Duraforce Pro/2) może dobrze funkcjonować jako urządzenie nawigacyjne i potencjalnie może być połączony z telefonem podstawowym podczas jazdy.

#5 ·
iPhony są w zasadzie nie do przyjęcia na żadnym thumperze. Mają mechaniczny system stabilizacji obrazu wbudowany w aparat, który zostanie uszkodzony przez wibracje, powodując, że aparat przestanie działać.

Tak, istnieją systemy tłumiące wibracje, takie jak system quad-lock, ale nic całkowicie nie eliminuje wibracji, a im nowszy iPhone, tym bardziej czuły aparat.

Drugi wzmocniony telefon (np. Kyocera Duraforce Pro/2) może dobrze funkcjonować jako urządzenie nawigacyjne i potencjalnie może być połączony z telefonem podstawowym podczas jazdy.
Dziękuję
Nie zdawałem sobie sprawy z tego w kwestii iPhone'a.
To potencjalnie zaoszczędzi mi sporo $.
Dziękuję
Thomas

#6 ·
Zabiłem w ten sposób mojego iPhone'a 11. Obecnie używam iPhone'a 14 z uchwytem Ram Quick Grip, ale zainstalowałem w systemie tłumik wibracji Quad Lock. Robię to już od jakiegoś czasu bez żadnych problemów. Oboje moje dzieci używają pełnego systemu Quad Lock z tłumikiem wibracji na swoich rowerach z iPhone'ami bez żadnych problemów. Uważam, że Quad Lock wykonał świetną robotę projektując swój tłumik.

#9 ·
Mówiłem z kilkoma osobami lokalnie, które zabiły swoje iphony po dłuższym użytkowaniu na tłumiku wibracji Quad Lock. Zajęło to po prostu dłużej niż na innych uchwytach.
Świetnie. Teraz zastanawiam się, czy będę miał problemy w przyszłości. Inną opcją jest zamontowanie jednego z ekranów Android Auto/Carplay na motocyklu i trzymanie telefonu w kieszeni. Te stały się stosunkowo tanie.

#11 ·
Cześć Ludzie,
Czy ktoś może polecić uchwyt na telefon, który współpracuje z OtterBox Defender?

Dziękuję
Thomas
Mam otter box defender w telefonie (Galaxy S9), Ram Mount Quick-Grip bardzo dobrze mi służył. Telefon nigdy nie wypadł, nawet przy mocnych uderzeniach w terenie lub wszystkich terenowych rozlaniach, które miałem.

Mimo że nie ma absolutnie żadnego tłumienia wibracji. Telefon równie dobrze może być przymocowany do silnika. Ram ma coś na ten temat na swojej stronie internetowej. Nie wiem, czy oferują rozwiązanie, nigdy nie zawracałem sobie tym głowy, ponieważ mój telefon tego nie potrzebuje.

#16 · (Edited)
@StarfuryTH Myślę, że w ten czy inny sposób uda mi się to uruchomić. Naprawdę chciałem lepszy system nawigacji niż trzymanie mojego głównego telefonu komórkowego (drogiego) na uchwycie na kierownicy lub kupowanie dedykowanego GPS (również drogiego), który również można zamontować na kierownicy. Kiedy dostanę ten telefon w tym tygodniu, opublikuję moje postępy. Bardzo dziękuję za podzielenie się swoją mądrością.

#17 ·
@StarfuryTH Myślę, że w ten czy inny sposób uda mi się to uruchomić. Naprawdę chciałem lepszy system nawigacji niż trzymanie mojego głównego telefonu komórkowego (drogiego) na uchwycie na kierownicy lub kupowanie dedykowanego GPS (również drogiego), który również można zamontować na kierownicy. Kiedy dostanę ten telefon w tym tygodniu, opublikuję moje postępy. Bardzo dziękuję za podzielenie się swoją mądrością.

Jako notatkę poboczną byłem również niedawno gotowy do zakupu Garmin InReach, a następnie dowiedziałem się, że wiadomości satelitarne są dostępne w niektórych telefonach Samsung i Google za pośrednictwem Verizon. Mam ten sam telefon Samsung Galaxy S21 od prawie 6 lat i tak czy inaczej myślę, że czas na nowy. Opublikuję o tym, gdy będę go miał w ręku.
Rozmawiałem z kolegą zastępcą szeryfa, który robił SAR i dużo jeździ na dual-sport.

Zgodziliśmy się, że komunikacja satelitarna w telefonie to bardzo przydatna funkcja... ale nie zastępuje ona odpowiedniego systemu komunikacji alarmowej ani PLB, gdy przebywasz w odległych obszarach ze słabym sygnałem.

Na razie anteny satelitarne w telefonach komórkowych nie są tak dobre w spójnej komunikacji satelitarnej jak coś takiego jak urządzenie Garmin lub Spot. A dostępność przycisku alarmowego i nawet potencjalnej dwukierunkowej komunikacji z zespołem wsparcia w nagłych wypadkach to duża zaleta.

Być może to się zmieni w przyszłości, ale na razie zostawię swój telefon komórkowy w kurtce, Garmin XT na rowerze, a Spot X na kurtce.